pühapäev, 29. september 2013

Metsanduslik praktika Austrias 27.09

Täna kohtusime Lutz Pickenpack-iga, kes on Austira ühe suurima, Mayr-Melnhof metsatööstusfirma juht. 
Tegevusalad: Metsamajandamine, saetööstus, paber ja kartong, metsatehnika, soojusenergia tehas, pelletid ja hake, hüdroenergia.
Mayr-Melnhof on rahvusvaheline börsi ettevõte, kellel on tütarettevõtteid Saksamaal, Tsehhis, Venemaal, Itaalias, Kanadas, Ukrainas, Hispaanias, Sloveenias, Ungaris, Sveitsis.
Ettevõttel on ainuüksi Steiermarkis 32 000 ha metsa ja aastane raiemaht on 180 000 tm. 32 000 ha-l on 1300 km metsateid. Lisaks tegeleb ka see ettevõte trossisüsteemide ehitusega. Iga trossisüsteem on tellimuskaup, vastavalt kliendi soovile. Trossid võivad olla max 900 m pikad, aga reeglina jääb nende pikkus vahemikku 250-300 m. Kõik oleneb teede struktuurist.
Firmal on ka oma puukool, kus istikuid müüakse, aga peamiselt kasutatakse seal olevaid istikuid firma tarbeks. Ettevõttel ka oma kartongi tehas(MM kartong), mis oli maailma üks esimesi ja teised taolised tehased võtsid üle nende tehnoloogia. Lisaks tegeleb ka ettevõte hüdroelektrijaamade ehitusega enda firma metsamaadel. Kokku nad tahavad ehitada enda metsamaadele 7 hüdroelektrijaama, esimene nendest peaks valmima oktoobri lõpuks või novembri alguseks.Ühe sellise hüdroelektrijaama maksumus umbes 3 MEUR. Tasuvus peaks olema 12-15 aasta pärast ja kui korralikult ehitada, siis eluiga peaks olema 60-80 a. Hüdroelektrijaama võimsus tuleks 600-700 kw/a. Sealt tuleva elektriga nad soovivad varustama hakata enda saetööstust, mille maht on aastas umbes 1 MIO tm puitu. Eesmärk on olemasolevat metsamaad võimalikult hästi ära kasutada ja optimaalselt majandada. Tegelevad sellepärast niipaljude kõrval tegevusaladega, et kui puidu hind peaks minema alla näiteks suurte tuuleheidete või-murdude pärast, siis oleks vastaval hetkel ka tegevusalad, mida need tuuleheited ja -murrud ei heiduta.
Küsisin ka Lutz-i käest huvi pärast, mis on nende ettevõttes suurim üks puu tihude poolest saekaatrist läbi käinud on ja ta ütles, et selleks oli kuusk, mille maht oli umbes 20tm, ehk keskmise Eesti era majapidamise 2 aasta kütte varu.
Tugevalt on ka ettevõttes jahindusele rõhku pandud, kuna ettevõtte omanik ise kirglik jahimees. Firma metsamaadel lastakse aastas keskmiselt 2000-3000 metslooma.

Lutz ja Taivo arutlemas taimlamajanduse üle

Puude vegetatiivse paljundamise kasvuhoone

Ehitusjärgus hüdroenergia jaam

Tuliuus trossisüsteem


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar