esmaspäev, 23. september 2013

Metsanduslik praktika Austrias 18.09

Austria haridussüsteemist täpsemalt. Martin Krondorfer.

5-6 aastane enne kui algkooli läheb, peab olema läbinud lasteaia. Algkool 6-10 aastased e. rahvakool. 10-14 aastased lähevad keskkooli või gümnaasiumi. Gümnaasiumi valivad need, kes võtavad suuna ülikooli, need kes keskkooli lähevad, need valivad keskkooli, või pole veel otsustanud. Kui otsustab keskkoolis, et tahab ikka minna gümnaasiumi, siis peab tegema vahepeal eksami.
Keskkooli lõpetanud võib minna ametikooli, kas n: põllumajanduslik pool või metsanduslik pool. Ametikool kestab 3 aastat. Peale ametikooli saab temast oskustööline. Teine võimalus on 1 aasta polütehnikumis ja 3 aastat ettevõttes olla õpipoiss, aga õpipoisi perioodil peab õppima ka kutsekoolis. Metsamajanduses on õpipoisse vähe u. 10 tk Austria peale. Kui on ametikooli lõpetanud ja on siis 17 a. vana ja on valinud n: põllumajandus suuna ja kui tahavad veel metsamajandus eriala, siis peavad tulema n: Forstliche Ausbildungsstätte Pichl-i ja tegema praktika. Ja kui saavad 20 aastaseks, siis on metsanduslik oskustööline.
Gümnaasiumis: 14-18 aastasena õpivad maturas (kõrgema astme gümnaasiumis), aga sealt ei saa mingit kutset, siht peab olema minna ülikooli. Kui gümnaasiumi 1 aste tehtud, siis on võimalus minna kõrgemasse kutsekooli (n: metsandus). Seal tuleb õppida 14-19 aastaseni. Selles kõrgemas kutsekoolis on matura ja siis on võimalus minna ülikooli, nad on paremini väljaõpetatud, kui gümnaasiumi matura.
Peale keskkooli on võimalus minna kõrgemasse kutsekooli.
Peale 3 aastat ametikoolis on võimalus tulla kõrgemasse kutsekooli (n: metsandus). Peale ametikooli tulles peab õppima 1 aasta kauem, kui, muidu lõpetatakse 19 a. aga siis 20 a.
Kõrgema astme gümnaasiumis võivad õppida ülikoolis ükskõik mida (arst, insener jne.).
Peale maturat on võimalus minna ka maaviljeluse ülikooli.
3 aastat on baka õpe ja 3 a. magistriõpe. Samuti stipendiumi võimalus. Metsanduslik haridus riiklik (tasuta). Ehituses ja arhitektuuris on eraülikoole, mis on tasulised. Peale magistrit on võimalus kaitsta ka doktoritöö.
Metsanduse ametikooli 3 aasta õpipoisist oskustöölisest võib teha 2 aastat praktikumi , siis võib saada temast kõrgema kvalifikatsiooniga metsatööline. Siis peab veel 11 kuud kursust läbima ja siis saab pedagoogilise täiendõppe. Peale seda saab töötajast alam astme metsnik, kes võib töötada kuni 1000 ha-ga. Metsaomanikul on soovitatav omada alama astme metsniku, aga mitte kohustuslik.
Selle kõrvalt on võimalik (alates 16 a.) hakata metsavahiks, mis kestab 1 a. Metsavaht võib töötada alam-astme metsnikuna, ehk siis 17 aastane võib saada alam-astme metsnikuks ja majandada 1000 ha-d aga iseasi, kas teda keegi tööle ka võtab.
Metsamajandamis kava, kui sellist ei eksisteeri, aga on metsaseadused, mille järgi majandada. Raamatutes on kirjas ainult üldised soovitused (n: „Waldbau in Österreich auf ökologischer Grundlage; Eine Orientierungshilfe für die Praxis“). al 200 ha pealt peab olema eraldiste kaart.  '

Päeva teises pooles käisime tutvumas ehitatavate metsateede ja sillaehitusega metsateedel.

Metsateede jaoks võetakse materjal mäe küljest, peamiselt mure liivakivi ja moreen. Alati püütakse metsatee ehitada kaldega mäe seina poole, et talvel väiksem oht alla libiseda kuristikust ja et vesi voolaks seal kaudu mäest alla. Alati ehitatakse kopaga, ei mingit buldooserit. Metsateed on erateed, tähistatakse nö tänavate nimedega, et oleks õnnetusjuhtumi puhul parem koordinaate saada, metsatee ehitusel tehakse koostöös põllumeeste, erametsaomanike ja vastavate eraettevõtetega kellele kuulub metsa ja riigi poolt finantseeritakse 60% ulatuses. Sildade puhul püütakse alati kasutada lehist (okaspuud), pannakse talade vahele plekk, et niiskus ja vesi vahele ei saaks ja hooldatakse silda regulaarset, kui vahetada vaja mingit osa, siis vahetatakse välja, reeglina üks metsa te sild peab vastu 20-25 a. ja kandevõime 40 t. Tutvusime ka raietööliste päevaga alustati harvendusraiega, töölised alles õppisid raietööliseks.

raitöölised (kallak 45-55 kraadi), täispikkuses palk tõmmatakse trossiga  üles



suht värske metsatee

tee-ehitus materjal

kallakule pandud lisatugevdused 

metsatee sild

metsatööde silt metsateel

metsatee puidust sild

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar