teisipäev, 24. september 2013

Metsanduslik praktika Austrias 23.09

Ülevaade lehtpuudest: Josef Krogger

Steiermarkis põhja pool on lehtpuude osatähtsus väike. Lõunas  aga see eest suurem. Üraskid hävitavad lõuna pool okaspuu metsi. Lehtpuude osakaal on suurenenud 15-20 aasta jooksul ka tänu nõustamisele. Lehtpuude majanduslik ehk lõppeesmärk on saada ligikaudu 100 puud ha kohta. Lehtpuu istutamine on kallis.
Lehtpuude puhul tehakse enampakkumisi. Kogutakse platsile erinevatest puuliikidest lehtpuud. Ostjad, kes on huvitatud teatud sortimendist (mööblitööstus, muusikaintstrumentide valmistajad jne), panevad kataloogi kirja selle sortimendi hinna, mis ta on nõus välja käima. Kataloogis on kirjas, mis puuliigiga tegemist, mis vanus, pikkus, läbimõõt jne. Näitena toodi välja, et mägivahtra eest on välja käidud sellisel oksjonil 9000 eurot tihumeetri eest. Jahh, sai mitu korda üle küsitud see summa, kas saime ikka õigesti aru. Kuna oli tegemist omapärase puidustruktuuriga, nagu meil Karjala kask, siis selline summa sai oksjonil välja käidud.
Lisaks lehtpuude hooldamisest. Kui lehtpuu on 4-5 m kõrge, siis võetakse oksakääridega oksad ära u. 2 m ulatuses ja edasi toimub laasimine 5-10 aasta pärast.
Kui hea kvaliteediga lehtpuu, siis 10m või rohkem ulatuses kehvad puud maha võtta, mis pakuvad  hea kvaliteediga lehtpuule konkurentsi. Põhiline on see, et hea kvaliteediga puu kroon saaks valgust. Puu tüvest 5 m raadiuses ei oleks puud, mis varjaks hea kvaliteediga puu krooni. Need puud, mis on madalamad, kui hea kvaliteediga lehtpuu ja mis krooni ei sega need võib alles jätta.

Pöögi mets  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar