teisipäev, 24. september 2013

Metsanduslik praktika Austrias 24.09

 Meid võõrustas kohalik suurmetsaomanik Franz Schwarzauger. Franzi perekonna valduses on 530 ha-d metsamaad, millega elatub igapäevaselt hästi ära. 97% ulatuses kuusemets, ülejäänud lehtmets. Ta on koos kohalike teiste metsaomanikega (kokku 16 osanikku) teinud hakkepuidu tehase, mis ostab kokku kehvemapoolset puitu, see tehakse hakkeks ja seda müüakse edasi peamiselt kütteks. Aastas käib sealt läbi umbes 4000 tm.
Franzi enda metsast tuleb umbes igaaastaselt 2500 tm (küte, palk, paber) kokku. Sellest umbes 200-250 tm läheb hakkeks. Lisaks Franz majandab ka naabri 400 hektarilist metsa, kuna naaber ei ela kohapeal.
Palju on ka tüve-ja ladvakahjustusi metsloomade poolt, sellest tulenevalt lastakse igakuiselt tema metsades 2-3 hirve või kitse maha. Aastas 25-30.
Metsas laseb ta reeglina puid langetada raietöölise poolt, kes ainult langetab, ei laasi ja edasi tegutseb harvester, mis puud täies ulatuses seal laasib ja järkab ja tee äärde koondab. Selline kulu on umbes 8eur/tm (raietööline+harvester).  Sellist viisi kasutab ta sellepärast, et ei toimuks pikkade täismahus puidutüvede lohistamist mööda metsa, et alusmets ei saaks liialt kannatada, seda kasutatakse laugemate pinnaste puhul, seal kus suuremad kallakud, ei jää muud üle, kui välja lohistada puud.
Lisaks kõrvaltegevusena tegeleb ka kalakasvatusega, Franzil on allpool orus oma jõeforelli tiik, kus ta kasvatab ja püüab oma tarbeks. Külm ja hapnikurikas vesi voolab alla ülevalt mägedest ja on juhitud siis tema jõeforelli tiiki.
Lisaks on tal 3 poega, kes kõik  aktiivselt metsandusega tegelevad ja aitavad perekonna 530 hektarilist metsa optimaalselt majandada.
Lisaks aitasime Franzil istutada ka paarkümmend kuuske.
Taivoga puid istutamas Franzi metsas(1500 m kõrgusel)

kohalik hakkepuidu tehas

Hakke materjal

Oma jõeforelli tiik(värske, külm ja puhas vesi otse mägedest)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar