reede, 27. september 2013

Metsanduslik praktika Austrias 26.09

Metsanduslikud toetused Austrias: Franz Reibenbacher

Toetuste eesmärgiks on puidu turu suurendamine, metsaomanike teadmiste täiendamine, metsa infrastruktuuri parandamine, metsakasvatuse meetodite sisukamaks muutmine, üraskite vastane võitlus ja laviinide-mudavoolude kaitse parandamine ja täistamine.
Metsakasvatuses olevad toetused:

Metsastamise puhul 3 alateemat. Endiste põllumajanduslike maade metsastamine, halva põõsastiku või halva geneetikaga puistude nö „rekonstrueerimine“ ja tuule, lume, rahe kahjustustega alade taasmetsastamine.

Endiste põllumajanduslike maade metsastamise toetus: igas regioonis seda ei ole. Bruck an der Mur-i ja Steiermarki piirkonnas seda pole, rohkem on seda Viini ümbruses. Selle toetuse suurus varieerub 1900-3700 eur/ha kohta. Toetuse suurus sõltub sellest mida istutada. Kui n: istutada 70Ku 30Lh, siis toetus 1900 eur/ha. Aga kui istutada okaspuu asemel lehtpuu mets, siis võimalik saada 3700 eur/ha kohta. Vahepealsed astmed sõltuvad kõik sellest milline on istutamise struktuur. Metsaomanik peab ise juurde maksma, kui ha kohta vastav istutusstruktuur läheb kallimaks. Peaaegu igal pool Euroopas sarnane struktuur.
Kultuuride hooldamise toetus. Esimesel 2 aastal 150-220 eur/ha. 150 eur/ha on okaspuu ja 220 eur/ha lehtpuu. Järgmised 3 aastaks langeb okaspuu puhul 75 eur/ha peale ja lehtpuu puhul 150 eur/ha peale. Kokku antakse 5 aastaks toetust.
Kasvavate puude laasimise toetus. 250 eur/ha kohta kõikide puuliikide puhul. Lehtpuu puhul peab olema ha kohta vähemalt 150 puud ja oksavaba 5m. Okaspuu puhul min. 200 puud/ha kohta ja oksavaba 5m.
Noorendikuhoolduse toetus. Kuni 5 m puud ja kuni 2500 puud/ha kohta. 450 eur/ha
Kuni 15 m puude hoolduse toetus. Lehtpuud kuni 20m. 350 eur/ha
Harvendusraie toetus. Kuni 20 m puistu puhul kuni 250 eur/ha.
LUK ja LU toetus. Loodusliku puistute täiuse alandamise toetus, LUK-i puhul peab vähemalt 100tm/ha kohta välja raiuma. Kui LU on tulnud, siis vanade puude eemaldamine, kui LU on Lh, Nu ja Tl, siis saab LU toetust, aga kui LU on kuusk, siis toetus 0, kuna kuuse osakaal liiga suur. LU ja LUK vastavalt projektile, konkreetset summat ha kohta pole.
LU täiendamise toetus. Kui jäävad meie mõistes LU puhul häilud, siis peab istutama min 100 puud/ha kohta, max 200 puud/ha kohta. Siin on toetus 1,85 euri 1 nulu kohta, kuuse puhul 0 ja To puhul 1,35 eur/tk, vääris lehtpuu puhul 3,35 eur/tk. Selle toetuste puhul peab olema puistuplaan. Austrias on tugev lehtpuu populariseerimine, kuna viimase 100 aasta jooksul on kuuske nii palju istutatud ja selle osakaal on suur.
Metsamaade lubjastamise toetus: 50% kuludest hüvitatakse, aga seda toetust eriti ei kasutata.
Trossisüsteemi kasutamise toetus (ainult harvendamisel): 50% kuludest hüvitatakse, aga mitte rohkem kui 3000 eur-i aastas metsaomaniku kohta.
Metsa puistuplaani toetus: toetuse perioodi (2007-2013) jooksul saab seda taotleda 1x ja see hüvitatakse 50% ulatuses. Mitte rohkem kui 20 000 eur-i perioodi jooksul, metsaomaniku kohta.
Käbide (seemnete) korjamise toetus: Puistud peavad olema sertifitseeritud, kust seemneid korjatakse. Max. 300 eur-i korra kohta.
Biomassi tootmise toetus: Hakkepuidu tootmine (kogumine, transport, hakkimine). Toetuse summa täpsustatakse projektipõhiselt, reeglina toetatakse 30%-50% ulatuses.
Metsateede ehitamise toetus: max. 3500 eur/jm metsaomaniku ja aasta kohta. Odavamaid ja lihtsamini ehitatavaid teid toetatakse vähem ja suuremaid ja kallimaid projekte rohkem. Eriastmetena on arvestatud ka kallakuid metsateede ehitamisel.
Püünispuudega alade toetus: Kui on suur üraskite oht, siis puud viiakse kevadel, reeglina hiljemalt 15. maiks metsast välja. Lisaks riik võib lisaks abinõusid rakendada, et palgata inimesi, kes jälgivad teatud piirkonna seisukorda, toetus 300 eur/kuu+autokomp.
Sipelgate kaitse toetus.
Nahkhiirte pesitsusalade toetus
Surnud puude toetus.
Kaitsemetsa toetus: Toetuste tase kaitsemetsades suurem, 90% kuludest hüvitatakse. Näiteks kui vaja kuskil kõrgetes mägedes, vaja koondada ja harvesterid sinna ligi ei pääse või trossisüsteeme pole võimalik paigutada, siis on võimalik koondada puitu helikopteriga (1min. helikopteriga koondamist 120 eur-i).

Toetusrahad: 50% EL-ist, 30% keskvalitsusest, 20% liidumaalt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar