neljapäev, 26. september 2013

Metsanduslik praktika Austrias 25.09

Jahindusest: Walter Taimler.
Walter Taimler on Mürzzuschlagis metsa- ja jahinduse tehnilise büroo (eraettevõte) ametnik. Andis meile ülevaate Mürzzuschlagi jahindusest ja metsandusest. Tegelevad umbes 10-15 metsaomanikuga, kes müüvad aastas 80 000 tm puitu.
Näitas meile Mürzzuschlagi linnavalitsusele kuuluvat metsa, mida ta läbi selle tehnilise büroo teenusena majandab. Linnavalitsusel on ligi 700 ha metsa. Steiermarkis ei ole eriti levinud, et vallad ja linnad omavad metsa. Segametsa on umbes 20 ha ja ülejäänud okaspuu mets. Linnale kuuluva metsa kõrgeim punkt 1500 m. Linna ümbruses olevatest kõrgematest mägedest tuleb ka linna joogivesi.
On üks jahiseadus Austrias, mis on aluseks, aga on 9 erinevat jahiseadust erinevate nüanssidega vastavalt regioonile. Igas vastavas regioonis on kirjas oma laskelimiidid.
Jahiperiood kui selline on 1 aprillist kuni järgmise aasta 31 märtsini. Mürzzuschlagis, kus meile seda jahindust tutvustati on 153 jahipiirkonda. Väikemetsaomanikud, kellel metsa vähem peavad moodustama jahiseltsi. Suurmetsaomanikud alates 150 ha-st võivad oma metsas jahti pidada ilma jahiseltsi moodustamata.
On olemas jahipealik ja sellele lisaks ka 12 ametnikku, kes teevad kohalikul tasandil jahindus järelvalvet. Järelevalve isikuid võib nimetada koostööisikuteks. Järelevalve isikud ei saa palka, vaid valitakse jahimeeste poolt. Jahiseltsi pealik valitakse 6 aastaks.
Enne jahihooaega koostatakse jahiplaan ja pannakse paika limiidid. Jahiplaan koostatakse jahinduse järelvalve ametniku, jahimeeste esindaja ja põllumajanduse- ja metsamajanduse koja esindajate koostöös.
Hirvede ja kitsede (erinevates vanustes) puhul limiitide täitmine kohustuslik, teiste liikide puhul seda kohustust pole.

Kui jahimees laseb looma, siis 3 tööpäeva jooksul peab ta esitama enda ja lastud looma andmed kohaliku valla jahiametisse. 
Mürzzuschlagi metsad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar